Korona Virüsten (covid-19) Sonra ki Türkiye’de Yapılması Gerekilen İlkler

Korona virüs (covid-19) sonrası, yeni bir dünya bizi bekliyor görüşü, herkesçe dillendiriliyor. Bu görüş, bir anlamda çok doğru. Büyük savaşlarda bile, dünya bu kadar izole olmadı. Bu salgın, dünyanın her yerini etkiliyor. ABD gibi, Avrupa Birliği devletleri gibi, dünyanın önde gelen ekonomik güçleri bile, bu salgında çaresiz kaldı.

Türkiye, yeni dünyaya merhaba dedi. Nedeni ise, dünya çok zor günler geçirirken, Türkiye, kendine yettiği gibi dünya devletlerine de, yardıma koşmaktadır. Hükümetimiz ve Başkan sayın Erdoğan, çok yerinde kararlar alıyor ki, Korona (covid-19) maçında başarılıyız. Solunum cihazının, ülkemizde 15 gün gibi kısa bir sürede üretilmesi, geliştirilmesi, dünya için de umut olmuştur. Buna benzer tıbbi destek ürünleri üretiminde, AR-GE ‘sinde, ülkemiz çok hızlı yol almaktadır. Çok daha gelişmiş olan, tomografi gibi cihazların da ülkemizde üretileceği aşikârdır. Tüm tıp ürünlerinde, milli seferberlik ruhu ortaya çıkmıştır.

Dünyanın yaşadığı bu sancılı süreç, ekonomik, siyasi , askeri, toplumsal, ahlaki ve diğer birçok alanda, çalkalanma ve kırılmalar yaratacaktır. En büyük sorun ise, gıdaya erişimde yaşanabilir. Çünkü, sokağa çıkamayan insanoğlu, üretim süreçlerini yürütemiyor. İşine gidemeyen insanlar, devletlerinden destek bekliyorlar. Devletlerin gücü kudreti, nereye kadar dayanabilir ki. Dolayısıyla, ülkemiz, devletimiz, hükümetimiz, halkımız, bu süreçleri çok iyi okumalıdır. Bilimsellik ve akılcılık ile hareket edip , dayanışma ruhunu bırakmamalı ve daha başka neler yapılabilir, kafa yormalıyız.

Ülkemizde, korona (covid-19) sonrası ve şu anda, acil olarak alınması gereken tedbirler neler olabilir;

  • Bu bir nevi savaş ortamıdır. Olağanüstü haller geçerli olduğu için, bazı şeyler devlet eli ile yapılmalıdır. Ekilmeyen, biçilmeyen alanlar, devlet eli ile tarıma kazandırılmalıdır.  İthal edilmek zorunda kalınan, tüm gıda ürünleri ile ilgili, acilen üretimi artırıcı tedbirler alınmalıdır.
  • Şehirlerde balkon ve  küçük bahçelerde tarımsal, hayvansal ürün üretimi desteklenmeli, projeler üretilmelidir. Su tedariki konusunda, yeni yasal düzenleme gerekmektedir. Köy ve kasabaların içlerinde, sulama suyu için, her türlü önlem alınmalıdır. Kısacası, aileler ve tüm fertleri üretime katılmalı, teşvik edilmelidir.
  • Her eve kümes projeleri ile kanatlı hayvan ve yumurta üretimi yaygınlaştırılmalıdır.
  • Bakımsız köy meraları, devlet eli ile ıslah edilmelidir.
  • Ormanlarımızda, meyve ağaçlarını artırmalıyız.
  • Her köye, kasabaya, sulama suyu ulaştırmalıyız.
  • Şartları müsait olan, her köylü ve kasabalı aileye, mini, portatif, sökülür takılır, seri üretim, koyun ve keçi besleme barınakları verilmelidir. Amaç, çoluk çocuk, anne baba, dede nine, herkesin üretime, iş gücüne katılmasıdır. Yatan bir millet olduk. Üretim yapmak isteyen herkese, fırsat vermek gerekiyor.
  • Dünyada, tıp alanında, her türlü cihaza, ekipmana, talep artışı sürekli olarak devam edecektir. Bu alanda, milli seferberlik ruhu ile hareket edilip, ihracat fırsatlarını kaçırmamalıyız. Her türlü ileri teknoloji cihazlarını üretmeliyiz.

Yukarda belirttiğime benzer, yüzlerce konu tartışmaya açılmalıdır ülkemizde. Bir çağ kapanıp, yeni bir çağ açılmaktadır.

BLOG YAZILARI